TEXTILES SURPRENANTS, DESIGN & ART – FUTUROTEXTILES

Pane pe 17 noiembrie 2013 Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) este gazda expozitiei TEXTILES SURPRENANTS, DESIGN & ART – FUTUROTEXTILES, organizata alaturi de Institutul Francez din România (IFR).

Image

„Proiectul Futurotextiles s-a născut în urma avântului tehnic și cultural al orașului Lille, capitală culturală europeană în 2004.  Începând cu 2006, la inițiativa lille3000, expoziția propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuințări ale textilelor contemporane, de la creația artistică la științe aplicate.”

In 2013 aceasta expozitie ajunge si in Romania. Era 2008 cand am abordat conceptul de techno-fashion in colectia de licenta. A fost o colectie care se adresa consumatorului final, cu pretentii de ready-to-wear si nu de costum de scena. Doi ani mai tarziu am reluat conceptul in colectia de disertatie. De data aceasta am renuntat la cabluri, LED-uri.Mi-ar fi prins bine in ambele ocazii sa vad lucrurile despre care citeam pe internet.

Dar sa va zic ce mi-a placut cel mai mult si mai mult:

ImageBiolace este un proiect care, cu ajutorul biotehnologiei, combina productia alimentara cu cea textila. Potrivit acestui scenariu „eco-topian” in timp ce te infrupti din capsuni, radacinile plantei tes dantela.

Tricoul PSYCHE, (fara foto) aparent obisnuit, iti monitorizeaza starea mentala si transmite aceste informatii instantaneu catre o centrala printr-un sistem de IP/GPRS, iar adaptatea tratamentului poate astfel fi precisă și ultra-rapida.

Image

Gulerul-casca Hövding, gandit special pentru biciclistii urbani, arata ca un guler auxiliar. In momentul impactului, insa, devine gonflabil. Are incorporata inclusiv si o „cutie neagra” care salveaza automat ultimele 10 secunde de dinainte de impact. Singurul minus ar fi greutatea considerabila.

ImageAm avut ocazia sa vad una din rochiile Playtime, de Ying Gao.  Cel care a deschis calea este Hussein Chalayan. Sunt designeri care, folosindu-se de tehnologie, nu au uitat de una din functiile principale ale vesmantului, alaturi de cea de protectie: cea estetica. Iris Van Herpen ramane insa revelatia din acest punct de vedere si este demonstratia ca nu s-a inventat tot inca, doar ca moda are nevoie sa cucereasca alte orizonturi decat cele cu care suntem obisnuiti. Va invit sa cititi si acest articol.

Image„Herself”  este o rochie catalizatoare care cu ajutorul unei tesaturi tratate cu TiO 2, purifica aerul din jur.

ImageWooden Textile Dress este rezultatul coaborarii dintre Léa Peckre, designer vestimentar, si   Elisa Strozyk, care a brevetat o tesatura din lemn, flexibila, atasand module triunghiulare lemnoase pe o suprafata textila. Frumos ar fi sa ai posibilitatea sa pliezi tesatura dupa cum doresti.

Cam asta e ce mi-a atras mie atentia cel mai si cel mai. Dar expozitia e toata numai exemple de uimire. Puteti vedea inclusiv un satelit si un costum spatial. Ar mai fi o placa de surf gonflabila si un vehicul electric eco, a carui caroserie este realizata din in.

Va puteti inclusiv instagram-iza printre nori.

Mi-ar fi placut expozitia sa fie mai interactiva totusi de atat: sa vezi efectiv cum se declanseaza gulerul gonflabil ptr biciclisti, sa vezi cum reactioneaza rochia Playtime etc.  E bine insa ca au pus la dispozitia vizitatorilor mostre din tesaturi, pe care sa iti exerciti curiozitatea.

In continuare cred ca relatia dintre purtator si vesmant trebuie reformulata. In continuare cred ca haina este cel mai personal si mai la indemana mijloc de auto-reprezentare in lume. E ca un refren. Si visez la ziua in care vom renunta la „uniforma de cetatean”, la automatismele stilistice induse de fashioniste.

Niste info utile:

Orarul de vizitare:

Marți – Miercuri: 10 -18 / Joi – Vineri: 11 -19

Sâmbătă – Duminică: 10 -18 /

Luni: închis

Tarifele de acces în expoziţie:

– 8 lei tarif normal

– 4 lei tarif redus pentru inscrișii la Mediateca Institutului Francez (pe baza permisului de acces/împrumut) și pensionari

– Intrare gratuitǎ: copii ṣi tineri pânǎ în 18 ani, grupuri de ṣcolari, studenți, ICOM

Pentru sursa foto, click pe ea 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s